Sunday 24 July 2011

ေရႊဖ႐ံုသီးခ်က္နွင့္မန္က်ည္းသီးစိမ္းေၾကာ္

အန္တီတို.ငယ္ငယ္တံုးကမန္က်ည္းသီးစိမ္းေပၚခ်ိန္ဆိုေမေမမၾကာခဏခ်က္ေကၽြးခဲ့တဲ့ဟင္းစပ္
ကေလးပါ။
အလြန္လိုက္ဖက္တဲ့ဟင္းစပ္အတြဲေလးပါပဲ။ဘာစားစားေကာင္းတဲ့အရြယ္မို. ေခါင္းမေဖၚတမ္း
စားခဲ့တာကို
သတိရမိပါတယ္။ခုေတာ့လဲငါးဆယ္ကိုေလးနွစ္ေက်ာ္ခဲ့ၿပီမို.အရင္ကလိုစားမေကာင္းေတာ့
ပါဘူး။အန္တီေရးတဲ့ဟင္းခ်က္နည္းေတြမွာအခ်ိန္အတြယ္မ်ားကိုအတတ္နိုင္ဆံုးႀကဳိးစားေရးေပးသြား
ပါ့မယ္။တခ်ိဳ့ဟင္းေတြကကိုယ့္မိသားစုအနဲအမ်ားအလိုက္ခ်က္ရတဲ့အတြက္အဆင္ေၿပသလိုခ်က္နိုင္
ပါတယ္။ ေ႐ႊဖ႐ံုသီးဝယ္တဲ့အခါဝါေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ကိုမဝယ္ဘဲအဝါေရာင္ရင့္ရင့္ကိုေရြးဝယ္ပါ။ဒါမွစီးၿပီး၊
ခ်ိဳပါတယ္။ေၿမဩဇာေတြေၾကာင့္လားေတာ့မသိဘူးအရင္ကေလာက္ေတာ့မစီး၊မခ်ိဳပါ။ေရႊဖ႐ံုသီးကို
အခြံကြက္ၾကားနႊာျပီးေရေဆး၍အေနေတာ္တံုးပါ။ဟင္းခတ္ကေတာ့ပုဇြန္စို၊ပုဇြန္ေျခာက္နွင့္ၾကက္႐ိုးတို.
ကိုအသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။သတ္သတ္လြတ္လဲခ်က္နိုင္ပါတယ္။အိမ္မွာေတာ့ပုဇြန္အေသးေလးေတြ
ရွိ
ေနတာနဲ႕
ပုဇြန္နဲ႕ဘဲခ်က္လိုက္ပါတယ္။ၾကက္သြန္နီႏွင့္ဂ်င္းအနည္းငယ္ကိုဆီသတ္ပါ။ဆႏြင္းမႈန္.ႏွင္.
င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္.အနည္းငယ္ထဲၿပီးေနာက္ဖ႐ံုသီးထဲ့၍လံုးပါ။ထို.ေနာက္ေရအနဲအမ်ားကို
မိမိအၾကိဳက္ေပၚမူတည္၍ထဲ့ၿပီးအရည္ဆူလွ်င္အေပါ့၊အငံၿမည္း၍ေရႊဖ႐ုံသီးနူးလွ်င္က်က္ပါၿပီ။ငံၿပာရည္
ႏွင့္ဆားႀကိဳက္ရာသံုးႏိုင္ပါတယ္။အိုးမခ်ခင္ရွမ္းနံနံ(သို.)ပင္စိမ္းေလးအုပ္လွ်င္ေမႊး၍စားေကာင္းပါတယ္။
မႀကိဳက္လို.မထဲ့လဲရပါတယ္။ဒီကဖရုံသီးတြကအႏူးျမန္ပါတယ္။ၾကက္႐ိုးျဖင့္ခ်က္လွ်င္
အရင္ခ်က္ၿပီးမွဖ႐ုံသီးေရာပါ။




ေရႊဖ႐ံုသီးခ်က္
မန္က်ည္းသီးစိမ္းေၾကာ္
မက်ည္းသီးစိမ္းကိုေတာ့ပင္နီစူလာႏွင့္ကုလားေစ်းကတ႐ုတ္ဆိုင္တခ်ိဳ.မွာရႏိုင္ပါတယ္။ဝယ္တဲ့အခါ
အေနေတာ္ေလးေတြေ႐ြးဝယ္ပါ။ေသးလွ်င္ဖန္ၿပီးႀကီးလွ်င္ခ်ဥ္ပါတယ္။ဒီမွာေတာ့ၿမန္မာျပည္လို

စိတ္ႀကိဳက္
မရႏိုင္ေတာ့ရတာဘဲဝယ္စားရတယ္ေလ။အေတာင့္ႀကီးလွ်င္အခြံေလးေတြကိုအဖန္ဓါတ္ေလွ်ာ့
ေအာင္ျခစ္ပစ္ပါ။ၿပီးေရစင္ေအာင္ေဆး၍ေထာင္း(သို.)စက္ျဖင့္ႀကိတ္ပါ။ေထာင္း(သို.)ႀကိတ္ေနစဥ္
ဆားနဲနဲစီထဲ့ေပးပါ။ဆားမထည့္ေပးပါကမဲသြားၿပီးေၾကာ္ေသာအခါအေရာင္မလွေတာ့ပါ။ဦးစြာ
ၾကက္သြန္နီကိုဆီသတ္ၿပီးဆႏြင္းမႈန့္ၽႏွင့္အေရာင္တင္မႈန္.အနည္းငယ္ထဲ့ပါ၊ၿပီးငပိႏွင့္ငံျပာရည္ထဲ့၍ငပိနံ႕
ေပ်ာက္သည္ႏွင့္မက်ည္းသီးထဲ့ေမႊပါ။ေနာက္ပုဇြန္ေျခာက္ထဲ့၍ႏွံ.ေအာင္ေမႊၿပီးွဆီကေလးမ်ားျပန္ထြက္
လာလွ်င္င႐ုတ္သီးစိမ္း၄/၅ေတာင့္ထဲ့ၿပီး႐ွမ္းနံနံ(သို.)ပင္စိမ္း(သို.)နံနံပင္အုပ္၍သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါၿပီ။
အန္တီကေတာ့ခန္.မွန္းေၿခမက်ည္းသီး(၁)ဆကိုၾကက္သြန္နီႏွင္႕ပုဇြန္ေျခာက္(၁)ဆခြဲစီထဲ့ပါတယ္။
ငပိႏွင့္ငံျပာရည္ကေတာ့စားပြဲဇြန္း၁ဇြန္းမရွိတရွိထဲ့ပါတယ္။အခ်ဴိမႈန္.ႀကိဳက္လဲထဲ့လို.ရပါတယ္။ဒီေနရာမွာ
အန္တီ့အေမခဏခဏေျပာတဲ့စကားေလးကိုသြားသတိရမိတယ္။

ဘာလဲဆိုေတာ့ဆရာစားခ်န္ထားဆိုတဲ့စကားေလးပါ။ေပါ့ရင္ျပင္လို.ရတယ္၊မခ်ဥ္ရင္
ထပ္ထဲ့လို.ရတယ္၊
လြန္သြားရင္ဟင္းပ်က္ေရာဆိုတာပါဘဲ။

ေရႊဖ႐ံုအီအီေလးကိုမက်ည္းသီးစိမ္းေက်ာ္ခ်ဥ္ျဖဳန္းေလးနဲ.ေရာနယ္စားရတာႀကိဴက္တဲ့လူအတြက္ေတာ့
ထမင္းမိန္စရာပါ။တခုေတာ့ေတာင္းပန္ပရေစဖတ္ရတာေထာက္ေနရင္ေသာ္၎၊မရွင္းလင္းလွ်င္ေသာ္
၎ခြင့္လႊတ္ပါ။ႀကိဳးစားၿပီးေရးပါ့မယ္။


အားလံုးထမင္းမိန္ၾကပါေစ။...........။

5 comments:

  1. မန္က်ည္းသီးစိမ္းေၾကာ္ စားသြားပါတယ္။
    အရမ္းစားေကာင္းတာပဲ။ :)

    ReplyDelete
  2. ဟင္းစပ္ပံုေလးေကာင္းတယ္ အန္တီ။ ေရႊဖရံုသီးကို ခ်ိဳလုိ႔သိပ္မခ်က္ၿဖစ္ဘူး။ အဲလုိေလး မန္က်ည္းသီးနဲ႔ဆိုရင္ေတာ႔ စားေကာင္းမယ္႔ပံုပဲ

    ReplyDelete
  3. က်မရဲ ့အေမ ေဖးဘရိတ္ ဟင္းတဲြပါ။ အေမ့ကိုုသတိရမိပါတယ္။
    အိုုင္အိုုရာ

    ReplyDelete
  4. မက်ည္းသီး စိမ္း ေၾကာ္မစားရတာၾကာပီ ...စားခ်င္ဖြယ္ပါပဲ ေက်းဇူးပါ

    ReplyDelete