Saturday 23 July 2011

ဆားငံသီး ငါးေပါင္း

ပထမဦးစြာေတာင္းပန္ပါရေစ။ဦးဆံုးတင္ေသာပိုစ့္ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ စာမ်ားအပ္ေၾကာင္း ထပ္ေနလွ်င္ ေသာ္၎၊  အမွားမ်ားပါေနခဲ့ေသာ္၎ ခြင့္လႊတ္ပါ။အဂၤလိပ္စာ ကို မကၽြမ္းသလို ျမန္မာစာ ကိုလည္း ေကာင္းစြာမ႐ိုက္တတ္ပါ။ ဟင္းခ်က္ဝါသနာပါေသာေၾကာင့္ ဟင္းခ်က္နည္းပါေသာ ဘေလာ့္မ်ားကိုအၿမဲ႐ွာေဖြဖတ္႐ႈပါတယ္။

ဝါသနာအရခ်က္ၿဖစ္ခဲ့တဲ့ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြကိုမွ်ေဝပါရေစ။cholestrol မ်ားေနတဲ့အတြက္ခုတေလာ အေပါင္းေတြ၊အႁပုတ္ေတြဘဲ အစားမ်ားေနပါတယ္။ ဆားငံသီးငါးေပါင္း နည္းေလးကိုေျပာျပပါရေစ။ ငါးကိုအစိမ္း သို႕မဟုတ္ အေႀကာ္ကိုအသံုးႃပုနိုင္ပါတယ္။ ငါးအညွီန႕ံေႀကာက္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ ငါးကိုမက်က္တက်က္ေႀကာ္ပါ။ ႄကိုက္တဲ့ငါးကိုသံုးနိုင္ပါတယ္။အန္တီ ကေတာ့ salmon နဲ. seabass(ကကၠတစ္) ကိုသံုးပါတယ္။

အသီးအရြက္ကိုေတာ႕ကိုယ့္အႄကိုက္ကိုယ္သံုးပါ။ဒီမွာေတာ့ ႄကြက္နားရြက္မႈိ၊ေက်ာက္ပြင္.၊ မုန္လာဥနီ၊ဘရိုကိုလီတို.ကိုအသံုးႃပုထားပါတယ္။ပထမဦးစြာငါးကိုသန္.စင္ေအာင္ေဆးေႀကာၿပီးဆားအနဲငယ္၊ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ခ႐ုဆီအနည္းငယ္ၿဖင္.ဆုပ္နယ္ႃပီးေရခဲေသတၱာထဲတြင္ ၃-၄ နာရီနႇပ္ထားပါ။ကကၠတစ္ကိုသံုးမယ္ဆိုရင္ေတာ့အတံုးႀကီးႀကီးတံုးႃပီး၊အတံုးအေပၚမွာဓါးရာေလး နွစ္ခ်က္ေလာက္ေပးပါ။(မေႀကေအာင္နဲ.အရသာဝင္ေအာင္ပါ)။ ေပါင္းတဲ.အခါမႇာလည္း ေပါင္းအိုး(သို.)ဒယ္အိုးထဲေရခံေပါင္းေပါင္း(သို.)မိုက္က႐ိုေဝ.သံုးသံုး ႄကိုက္ရာသံုးနိုင္ပါတယ္။အန္တီကေတာ့ထမင္းစားခ်ိန္နီးေနတာနဲ.မိုက္က႐ိုေဝ.ကိုဘဲအလြယ္တကူအသံုးႁပုလိုက္ပါတယ္။ 

Corningအိုးထဲကိုငါးထဲ့ပါ။အနံ႕ေမႊးေအာင္ဂ်င္းပါးပါးလႊာအေခ်ာင္းအနဲငယ္နႇင့္ႀကက္သြန္ႁဖဴ၃၊၄မႊာကိုထုၿပီးငါးအတြင္းသားနႇင့္အရာေပးထားတဲ့ေနရာေလးေတြမႇာထဲ့ပါ။ဆားငံသီးကိုေတာ့၂-၃လံုးသံုးရင္လံုေလာက္ပါတယ္။အခ်ဥ္္ႀကိဳက္ရင္ေတာ့ဆားငံသီးပိုထဲ့ပါ။ဆားငံသီးကိုေခ်ထဲ့ပါ။ ပိုၿပီးအခ်ဥ္၊အငံႀကိဳက္ရင္ေတာ ့အရည္ေလးတစ္ဇြန္းပါထဲ့လိုက္ပါ။ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို အရသာ႐ွိေစရန္ဆား၊ပဲငံၿပာရည္အႀကည္၊ခ႐ုဆီအနဲငယ္စီထဲ့၍နယ္ၿပီးငါးအေပၚနွင့္ေဘးတို႕ တြင္ထဲ့ပါ။ ေနာက္ဆံုးအေနနဲ.ေရအနဲငယ္နွင့္ဆီေမႊး၂၊၃စက္ထဲ့လိုက္ပါ။ၿပီးလွ်င္မိုက္က႐ိုေဝ့ထဲထဲ့၍၂၊၃မိနစ္ဟင္း႐ြက္အနူးႀကိဳက္မႀကိဳက္ေပၚမူတည္၍ေပါငး္ပါ။မၾကာခင္မွာဘဲစားလို.ေကာင္း ၿပီး၊က်န္းမာေရးနဲ.ညီညြတ္တဲ့ဆားငံသီးငါးေပါင္းေလးတခြက္ရ႐ႇိမွာၿဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းအေပၚတြင္ ၾကက္သြန္မိတ္ေလး ျဖဴး၍ ပူပူေႏြးေႏြး သံုးေဆာင္ႏို္င္ပါၿပီ။

ႂကြက္နား႐ြက္မႈိကလည္းေသြးတြင္းအဆီဓါတ္ကိုေလွ်ာ့နဲေစတယ္လို.ၾကားဘူးပါတယ္။ဆားငံသီးေနရာမွာလ ဲအခ်ိဳႀကိဳက္ပါကသၾကားအနဲငယ္နွင့္ခ႐ုဆီပိုထည့္ေပးျခင္းျဖင့္၎၊အငံႀကိဳက္ပါက ပဲငပိကို သံုးျခင္းျဖင့္၎ မိမိႀကိဳက္နွစ္သက္သလို အစားထိုး သံုးစြဲနိုင္ၾကပါတယ္႐ွင္။

 မိုက္ကရိုေ၀႔ထဲ မထဲ့မီွ

ဆားငံသီး

ဆားငံသီး ငါးေပါင္း

9 comments:

  1. လြယ္ကူျမန္ဆန္ဟင္းခ်က္နည္းေလးကို မွတ္သားသြားပါတယ္ အန္တီေရ

    ReplyDelete
  2. ေက်းဇူးပါသၼီးေမမိုးေရ၊ေနာက္လဲ အန္တီတတ္သမွ်၊မွတ္သမွ်ေလးေတြမွ်ေဝပါ့မယ္။ဆက္ၿပီးအားေပးပါအံုးေနာ္။

    ReplyDelete
  3. လာလည္လို႔ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ အန္တီ
    ဟင္းနည္း အသစ္ေတြ သိရေတာ့မွာမို႔ း)
    လင့္ခ္ထားမယ္ေနာ္ အန္တီ

    ReplyDelete
  4. သၼီး baby ေရအန္တီငယ္နံမည္ကလည္း baby ပါ။သၼီးပိုစ့္တင္တိုင္းဖတ္ျဖစ္ပါတယ္။စာမ႐ိုက္တတ္လို.commentမေပးျဖစ္တာပါ။ခုေတာ့သားရဲ့သင္ၾကားတိုက္တြန္းမႈေၾကာင့္ဒီဘေလာ့္ေလးျဖစ္လာတာပါ။
    လာလည္တာေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  5. လာလည္သြားပါတယ္။အံတီဦးေရ။ဟင္းခ်က္နည္းအသစ္ေတြအမ်ားၾကီးရေတာ့
    မယ္ဆိုျပီးေပ်ာ္ေနပါတယ္။ :)။

    ReplyDelete
  6. လာအားေပးပါတယ္။ လင့္ေလးလည္းယူသြားမယ္ေနာ္။ အသစ္တင္ရင္သိရေအာင္လိုု ့။

    ReplyDelete
  7. စားေကာင္းမဲ ့နည္းေလးမွတ္သားသြားပါတယ္
    ေက်းဇူးပါ

    ReplyDelete
  8. Thanks for the recipe.

    ReplyDelete
  9. Thanks for this post aunty

    ReplyDelete