Friday 23 September 2011

ဂ်င္း

ဂ်င္း ဆိုလို.ဂ်င္းေဘာင္းဘီလို.ေတာ့မထင္လိုက္ပါနဲ.ေနာ္။ဟင္းထဲ ထဲ့ခ်က္တဲ့ ဂ်င္းမွ ဂ်င္း စစ္စစ္ပါ။
အမိ်ဳးသားသူ.အလုပ္အတြက္ ဂ်င္းေတြဝယ္ရင္းပိုေနတာေတြေပးတာကိုဝမ္းသာစြာနဲ.ဘဲယူထားလိုက္
ပါတယ္။ဂ်င္းက၂မ်ိဳးႀကီးမ်ားေတာင္young ginger လို.ေခၚတဲဲ့အပင္႐ိုးတံငုတ္တိုေလးနဲ.ဟာရယ္
old gingerလို.ေခၚတဲ့ဟင္းေတြထဲထဲ့တဲ့ ဂ်င္းအိုႀကီးရယ္။တကယ္ေတာ့တစ္မိ်ဳးထဲပါ။

တျခားနိုင္ငံေတြေတာ့မသိဘူး စကၤပူက ဂ်င္းေတြက ျမန္မာျပည္က ဂ်င္းေတြေလာက္မေမႊးဘူး။
တကယ္ပါ။သိမ္းထားလဲမ်ားေနတာနဲ.ပထမဆံုးဂ်င္းစိမ္ဘို.ဆံုးျဖတ္လိုက္တယ္။သၼီးႀကီးကသိတ္ႀကိဳက္
လို.ခဏခဏလုပ္ေပးျဖစ္တယ္။ဆူ႐ွီနဲ.စားတဲ့ ဂ်င္းဖတ္ေလးေတြပါ။ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ဂ်ပန္ဂ်င္းႏု
ဆိုၿပီးဟိုတံုးကေၾကာ္ျငာေရာင္းတာေတြ.ဘူးတယ္။အရင္ခါေတြလုပ္တံုးကေတာ့ဘယ္ေတာ့မွအတိ
အက်မလုပ္ဘူး၊မွန္းဘဲလုပ္တယ္။ခုပိုစ့္တင္မွာမိႈ.အတိအက်လုပ္လိုက္ပါတယ္။
young ginger           150  gm
rice vinegar             1/3   cup 
sugar                      1/4   cup
salt                         1/4   tea spoon   တို.လိုအပ္ပါတယ္။
ပထမဆံုးဂ်င္းေတြကို ေရေဆးၿပီးအခြံႏႊာ၊ေနာက္ပါးပါးေလးေတြလွီးတယ္။အာလူးထိုးတဲ့ ဂ်စ္လိုမ်ိဳးရွိလဲ
သံုးႏိုင္ပါတယ္။ပါးေလေကာင္းေလပါဘဲ။ဒါမွ အရသာစိမ့္ဝင္ႏိုင္မွာ။လွီးၿပီးသားဂ်င္းေတြကိုေရေႏြး
ဆူဆူ ထဲမွာစကၠန္.၃၀ ေလာက္နွစ္ၿပီးအေပၚေအာက္လွန္၊ၿပီးလွ်င္ေရစစ္အေအးခံၿပီးပုလင္း(သို.)
ဘူးထဲကိုထဲ့လိုက္ပါ။ပုလင္းထဲမွာအရင္ အရည္ကိုစပ္ထားေနာ္။အခ်ိဳနဲ.အခ်ဥ္ကိုကိုယ္ႀကိဳက္တာ
ေလးနဲနဲပိုထဲ့လိုက္ပါ။ေဒၚဦးကေတာ့အခ်ိဳပိုႀကိဳက္လို.သႀကားတစ္ဇြန္းပိုထဲ့လိုက္ပါတယ္။ေသခ်ာေမႊ
ၿပီးေရခဲေသတၱာထဲထဲ့လိုက္ပါ။၂၄ နာရီၾကာရင္စားနိုင္ပါၿပီေနာ္။စပ္ ခ်ိဳ ေမႊး ေအး ဂ်င္း စိမ္ေလး
ရပါၿပီ။ဆိုင္ေတြကလို နီနီေလးႀကိဳက္ရင္ေတာ့မုန္.ဆိုးတဲ့ေဆးေလး တစ္စက္ေလာက္ထဲ့လိုက္ပါ။
ပံုထဲကဆိုးေဆးက အနီစစ္စစ္ ဝယ္မရလို.ရတဲ. ခ်ယ္ရီနီအေရာင္ကိုဘဲ သံုးထားတာပါ။
အစပ္ေၾကာက္ရင္ေတာ့ဂ်င္းပိုနုတာကိုရွာဝယ္ပါ။ဂ်င္းကရင့္ေလစပ္ေလပါ။ဂ်င္းစိမ္ေလးကိုေရခဲ
ေသတၱာထဲမွာ၁ လခြဲ၂ လ ထားစားနိုင္ပါတယ္။ၾကာေလအစပ္ေေလ်ာ့ၿပီးစားေကာင္းေလပါဘဲ။
စိမ္ထားတဲ့အရည္ေတြကိုလဲသြန္မပစ္နဲ.ေနာ္။ေသာက္လို.သိတ္ေကင္းတယ္။ရင္လဲေခ်ာင္တယ္။

ဂ်င္းစိမ္ပုလင္း

သဘာဝအေရာင္

ေဆးဆိုးထားတဲ့ရဲရဲေလး
ပိုေနေသးတဲ့ဂ်င္းေတြကိုဂ်င္းသုတ္လုပ္စားရေအာင္ပါးပါးေသးေသးအေခ်ာင္းေလးေတြလွီး
ဆားနဲနဲထဲ့ႏွံေအာင္နယ္ၿပီးအရည္ညွစ္ပစ္ပါတယ္။ေနာက္သံပုရာ၊ေ႐ွာက္၊သံပုယိုၾကိဳက္ရာ
အခ်ဥ္ညွစ္ၿပီးနယ္ပါ။ဆရာစားေတာ့ခ်န္ထားေနာ္ အခ်ဥ္လြန္သြားၿပီးစားမရျဖစ္သြားဦးမယ္။
အခ်ိဳုမႈန္.ေလးစားတတ္ရင္လဲနဲနဲထဲ့နယ္ပါ။မ်ားေသာအားျဖင့္ဂ်င္းတို.ရဲ.သဘာဝက
အခ်ဥ္နဲ.ေတြ.ရင္နီေရာင္သန္းသြားတတ္ပါတယ္။ဒါေပမဲ.စကၤာပူကဂ်င္းေတြကေတာ့နီမလာပါဘူး။
လုပ္ေပါင္းလဲမ်ားပါၿပီ။ထူးထူးျခားျခားဒီတစ္ခါေတာ့ထူဆန္းစြာ နီသြားပါတယ္။ကိုယ္တိုင္လဲ
အံႀသသြားပါတယ္။ဒီလိုထူးမယ္မထင္လို.အခ်ဥ္မညွစ္ခင္က ဓါတ္ပံုမ႐ိုက္လိုုုက္တာသြားသတိရ
ၿပီး႐ိုက္ဖို.လုပ္ပါတယ္္။young ginger ကကုန္သြားပါၿပီ။oldginger ဘဲက်န္ေတာ့တာနဲ.လွီးၿပီးဓါတ္ပံု႐ိုက္လိုက္ပါတယ္။ဓါတ္ပံု႐ိုက္ၿပီးေတာ့ဘာမွမလုပ္ျဖစ္တာနဲ.
အခ်ဥ္ညွစ္လိုက္ပါတယ္။ဒီတစ္ခါေတာ့တကယ္ပါ။အေရာင္မေျပာင္းေတာ့ပါဘူး။တစ္ဆိုင္ထဲက
ဝယ္လာတာပါ။အခ်ဥ္ညွစ္ၿပီးသားဂ်င္းေလးေတြကိုဘူးေလးနဲ.ထဲ့ၿပီးေရခဲေသတၱာထဲထဲ့သိမ္းထား
ရင္ေမ့ေလာက္ေအာင္ကိုခံပါတယ္။စားခါနီးမွထုတ္ ေျမပဲေထာင္းေလးရွိခဲ့ရင္ထဲ့ ဆီေလးနဲ.နယ္ၿပီး
အဆာပလာေလးထဲ့၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးနဲ.အဆိမ့္ႀကိဳက္ရင္ဘဲဥျပဳတ္ေလးလွီးထဲ့၊င႐ုတ္သီးစိမ္းေလး
ကိုက္ေရေႏြးေလးေမာ့နဲ.တခါတေလလကၻက္အစားထိုးေလးေပါ့။လကၻက္က ေလသမားေတြနဲ.
မတဲ့ေပမဲ့ ဂ်င္းကေတာ့တဲ့တယ္။ဘာျဖစ္ျဖစ္ပါ တန္ေဆးလြန္ေဘးတဲ့ေလ။

ဒီတစ္ခါေတာ့ပန္းနုေရာင္
ဒို.ကေတာ့မေျပာင္းလဲဘူးေဟ့
နွစ္ေရာင္ထဲပါေနာ္ 
ေရးလို.ေတာ့ၿပီးေပမဲ့ေဒၚဦးေပေခါက္တဲ့အေၾကာင္းေျပာျပဦးမယ္။ဂ်င္းေရစိမ္တံုးကေရေႏြးနဲ.ေဆးခဲ့
တဲ့ ဂ်င္းရည္ေတြကိုအိမ္ကလူကုန္တစ္ဇြန္းစီလိုက္တိုက္လိုက္တယ္။မွတ္ကေရာ ဖ်ားနာရင္ေတာင္
ဂ်င္းျပဳတ္ရည္ ေသာက္ရေသးတာ။ဂ်င္းသုတ္ လုပ္တံုးကဆားနယ္ၿပီးညွစ္ထားတဲ့ဂ်င္းရည္ေတြ
ကိုေတာ့ဟင္းေတြထဲထဲ့ခ်က္လိုက္ပါတယ္။ဂ်င္းတတက္လံုးအသံုးခ်နည္းေပါ့ေနာ္။ဒါေတာင္
အခြံက်န္ေသးတယ္။

8 comments:

  1. အမေလး..အန္တီေရ..
    ဂ်င္းအခြံနဲနဲေလာက္။
    အဲဒီဂ်င္းစိမ္ဆိုတာ အေသႀကိုက္ေပ့ါ။
    သားေရစာအေနနဲ ့အၿမဲ၀ယ္စားျဖစ္တယ္။
    Made in Japan,Made in Thailand~~
    ဘိုင္က်တဲ့အခ်ိန္ဆိုရင္ ထိုင္းေပါ့:))
    ရန္ကုန္မွာလည္းရွိတယ္ေနာ္၊ဗူးကေပ်ာ့စီေပ်ာ့ဖတ္နဲ ့ေလ။
    ေနာက္လုပ္စားအုံးမယ္။

    ReplyDelete
  2. စိတ္ဝင္စားစရာ ေကာင္းလိုက္တာ။ စမ္းလုပ္ၾကည့္ဦးမွ။ နည္းလမ္းေလး မွ်ေဝေပးတာ ေက်းဇူးပါ။ :)

    ReplyDelete
  3. က်မတို႔ ငယ္ငယ္ကဆို တရုတ္ဆိုင္က ေခါက္ဆြဲအတြက္
    အခ်ဥ္အျဖစ္ေပးေလ့ရွိတယ္ အရမ္းၾကိဳက္ေပါ့
    ခုေတာ့ ေပါေပါေလာေလာရလို႔လား မသိဘူး သိပ္မၾကိဳက္ခ်င္လွဘူး း)
    နည္းေလးေတာ့ မွတ္သြားတယ္ အန္တီေရ... ေမြးေန႔ဆုေတာင္းအတြက္
    ေက်းဇူးပါေနာ္

    ReplyDelete
  4. အဲဒီလို ဂ်င္းေခ်ာင္းႏုႏုေလးေတြကို ဖက္ထုပ္အိုးကပ္ေၾကာ္ေလးနဲ႔ တြဲဖက္စားရတာ သိပ္ၾကိဳက္တယ္...။

    ခင္တဲ႔
    မိုးေငြ႔

    ReplyDelete
  5. မီးမီး အိမ္မွာေတာ့ ထမင္းရယ္၊ဂ်င္းစိမ္ေလးနဲ.မေရာနိစ္ကိုတြဲစားႀကတယ္။
    ed ေရ စမ္းလုပ္ၾကည့္ပါေနာ္။
    baby လာလည္တာေက်းဇူးဘဲ။စ မွာေတာ့သိတ္မေပါဘူးထင္တယ္။လုပ္
    တတ္ကထဲသီးသန္.ဝယ္မစားျဖစ္တာၾကာပါၿပီ။
    မိုးေငြ. နဲ.အန္တီအႀကိဳက္ခ်င္းတူေနၿပီ။
    လာလည္သူအားလံုးကိုေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။

    ReplyDelete
  6. အဲဒီလိုဂ်င္းႏုနုေလးေတြကို ဒီအတိုင္းစားတတ္ႏွစ္သက္တယ္ အန္တီဦးေရ။ လဘက္ထက္စာရင္ ဂ်င္းကက်န္းမာေရးအတြက္ပိုေကာင္းတယ္ေနာ္။
    ဂ်င္းေရကိုအခုမွသိတာ း)မွ်ေဝေပးတာေက်းဇူးပါ။
    စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
  7. အန္တီတင့္ လာလည္တာေက်းဇူးပါေနာ္။ခရီးထြက္ရာကျပန္ေရာက္
    လာေတာ့ဝမ္းသာေနတာ။ခရီးျပန္လက္ေဆာင္ ပိုစ့္ေတြအျဖစ္ ဘုရားေတြ
    တဝႀကီးဖူးခြင့္၊ဗဟုသုတျပန္မွ်တာေတြရေတာ့မယ္ဆိုၿပီးေလ။

    ReplyDelete
  8. မန္းေလးမွာ ၂၉လမ္း*၈၃လမ္းေထာင့္မွာ ရွိတဲ့ ရြက္ႏုလိႈင္ ဆိုင္မွာေရာင္းတဲ့ ဂ်ပန္ဂ်င္းႏုေလးေတြ စားလို့ေကာင္းမွေကာင္း

    ReplyDelete