Monday 12 September 2011

ေရႊေတာင္ခါက္ဆြဲ

ခုေနာက္ပိုင္းအိမ္မွာလူမညီေတာ့ ခ်က္အားမရွိျဖစ္ေနတယ္။ဟင္းဘဲခ်က္ခ်က္၊မုန္.ဘဲလုပ္လုပ္
ေနာက္မွာစားအားရွိရင္ လုပ္ခ်င္တယ္။ဘာလုပ္လုပ္ပိုေနေတာ့ လုပ္ခ်င္စိတ္မရွိျဖစ္ေနတယ္ေလ။
ဒီတခါေတာ့အေျပာင္းအလဲေလးျဖစ္ေအာင္ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲေလးခ်က္စားလိုက္ပါတယ္။
တစ္ေယာက္နဲ.တစ္ေယာက္ခ်က္ပံုခ်က္နည္းေတာ့တူခ်င္မွတူမွာပါ။အန္တီခ်က္တဲ့ေရႊေတာင္
ေခါက္ဆြဲေလးစားသြားပါဦးေနာ္။
ၾကက္ရင္ပံုတစ္ခု   ၃၀၀ ဂရမ္
ေခါက္ဆြဲ            ၁     ေကဂ်ီ
တို.ကေတာ့အဓိကလိုအပ္တာေပါ့ေနာ္။ေခါက္ဆြဲဖတ္ကိုအျပားဝယ္ပါ။အလံုးထက္ပိုလိုက္ဖက္
ပါတယ္။ၾကက္သားကို အတံုးေသးေသးေလးေတြလွီးၿပီးဆား ၊ဆႏြင္းနယ္ထားပါ။ၾကက္သြန္နီဥႀကီး၄-၅လံုးေလာက္ကို အကြင္းလွီးၿပီး ေသးေသးျပန္လွီး(ေလးေတာင့္တံုး)ထားပါ။ၿပီးလွ်င္အိုးထဲသို.ဆီ
အနည္းငယ္ထဲ့ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃-၄မႊာ ေထာင္းထားတာနဲ.ၾကက္သြန္နီရယ္ကိုဆီသတ္ပါ။င႐ုတ္
အေရာင္တင္မႈန္.ထဲ့ၿပီး ၾကက္သြန္ႏြမ္းသြားလွ်င္ ၾကက္သားထည့္ၿပီး ဆီက်န္ေရက်န္ခ်က္ပါ။
(ေ႐ႊေတာင္ေခါက္ဆြဲကအရည္စပ္စပ္ေလးစားရတာျဖစ္လို.ဆီမ်ားလွ်င္မေကာင္းသလို ၾကက္သြန္
ညက္ညက္ေထာင္းနွင့္ခ်က္ရင္လဲစားရတာတမ်ိဳးဘဲ။ၾကက္သြန္ဖတ္ႏူးအိအိေေလးေတြေပၚေနတာ
ကစားလို.ပိုေကာင္းပါတယ္)။
အုန္းႏို.၁၅၀ဂရမ္ ေလာက္လဲသၾကားေလးနဲနဲထည့္ၿပီးအုန္းဆီခ်က္ထားပါ။ကိုယ့္အႀကိဳက္ေပၚမူတည္
ၿပီးလုပ္ပါ။အိမ္မွာေတာ့အီလို. အုန္းဆီခ်က္ သိတ္မထဲ့ၾကဘူး။
ၾကက္႐ိုးကိုလဲျပဳတ္ၿပီး ဟင္းခ်ိဳခ်က္ပါ။ၾကက္႐ိုး၊ဝက္႐ိုးမည္သည့္အ႐ိုး ျဖစ္ျဖစ္ ျပဳတ္၍ဆူလာ
ၿပီဆိုလွ်င္အိုးေပၚသို. အျမွဳပ္မဲမဲမ်ား ေဝ့တက္လာၾကပါသည္။၎တို.ကိုခပ္ပစ္ပါ။မခပ္ဘဲထားရင္
အမဲဖတ္ေတြအျဖစ္ အနည္ထိုင္ၿပီးဟင္းရည္ေနာက္တတ္တယ္။ဟင္းအိုးဆူလွ်င္ ဂ်င္းလက္တဆစ္
ႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴ၃-၄မႊာေထာင္းထားတာထဲ့ပါ။စားခါနီးလွ်င္င႐ုတ္ေကာင္းခတ္ပါ။
ေ႐ႊေတာင္ေခါက္ဆြဲဟာမုန္.ၾကြပ္အသားေပးစားတာျဖစ္လို. မုန္.ၾကြပ္ေၾကာ္ရမယ္။နန္းႀကီးသုတ္
ထဲထဲ့စားတဲ့ မုန္.ႀကြပ္အဝါနဲ.လံုးဝမလိုက္ဖက္ဘူးေလ။ေခါက္ဆြဲဖတ္အစို(သို.)ဆီခ်က္လုပ္တဲ့
ေခါက္ဆြဲဖတ္ျဖစ္ေစေက်ာ္လို.ရပါတယ္။ဒါမွမဟုတ္ေစ်းထဲမွာေရာင္းတဲ့ ေၾကာ္ၿပီးသား ေခါက္ဆြဲေခြ
ေတြကိုသံုးလဲစားလို.ေကာင္းတယ္။
င႐ုတ္သီးမႈန္.ထက္င႐ုတ္သီးဆီေၾကာ္ေလး ကပိုလိုက္ဖက္ပါတယ္။ဆီကို ေတာ္ေတာ္ပူလာတဲ့ထိ
တည္ၿပီးပူေနတဲ့ ဆီထဲကိုင႐ုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္.ထဲ့ေမႊေပးပါ။မီးပိတ္ အိုးေအာက္ခ်ၿပီးမွင႐ုတ္သီးမႈန္.
ထဲ့ပါ ႏို.မို.မီး႐ွိန္ေၾကာင့္င႐ုတ္သီးမ်ားကၽြမ္းသြားတတ္တယ္။
ၾကက္သြန္နီေလးပါးပါးလွီး၊ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္သံပုရာသီးစိတ္ေလး ေတြလဲအသင့္ျပင္ထားပါေနာ္။
အားလံုးျပင္ၿပီးသြားရင္စားလို.ရပါၿပီ။

စားရန္အသင့္ပါ
ပြဲျပင္ရန္ေခါက္ဆြဲထဲကိုၾကက္သားဟင္း၊အုန္းနို.၊မုန္.ၾကြပ္ေၾကာ္၊ပဲမႈန္.၊ၾကက္သြန္စိမ္း၊ၾကက္သြန္မိတ္
င႐ုတ္ဆီေၾကာ္ႏွင့္ဟင္းခ်ိဳရည္ေလး တစ္ဇြန္းထဲ့ျပင္ေပးပါ။အအီေျပ သံပုရာသီးေလးညွစ္စားၿပီးေပါ့
ရင္ေတာ့ငံျပာရည္ထဲ့စားပါေနာ္။
မုန္.ပြဲျပင္ၿပီး

12 comments:

  1. ္က်ဴတီရြာမွာတုန္းက ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲကို သတိမထားမိပဲ ဥပကၡာျပဳထားခဲ႔တာမွားပါေပါ႔လား ေရျခားေျမျခားေရာက္မွ ဟိုဟာစားခ်င္ ဒီဟာစားခ်င္နဲ႔ အန္တီခ်က္ထားတာ ေတာ္ေတာ္စားေကာင္းမယ္႔ ပံုပဲ

    ReplyDelete
  2. အန္တီ..
    သမီးသိပ္ႀကိုက္လို ့ခဏခဏခ်က္စားျဖစ္တယ္။
    အုန္းႏို ့ကိုေတာ့ဟင္းခ်က္တဲ့
    တခါတည္းထဲ့ခ်က္လိုက္တယ္။
    အန္တီလိုေတာ့ ဟုတ္ဘူး။
    သူမ်ားကိုေမးၿပီးခ်က္တာ။
    အန္တီပုံေလးက သားရည္က်ခ်င္လာၿပီ။

    ReplyDelete
  3. က်ဴတီေရ အေျပာင္းအလဲေလးအျဖစ္ခ်က္စားၾကည့္ပါလား။ဒါမွမဟုတ္
    သူငယ္ခ်င္းေတြဆံုရင္ျဖစ္ျဖစ္ေပါ့။
    မီးမီးငယ္ အန္းႏို.ကမႀကိုက္တဲ့သူ၊မတဲ့တဲ့လူေတြအတြက္သီးသန္.
    ခ်က္လိုက္တာပါ။လူညီရင္ေတာ့ၾကက္သားထဲထဲ့ခ်က္လဲေကာင္းတာပါဘဲ။
    အမ်ားကိုဖိတ္ေကၽြးရင္ေတာ့သီးသန္.ခ်က္တာအေကာင္းဆံုးပါ။လာလည္
    တာေက်ဇူးဘဲေနာ္။

    ReplyDelete
  4. ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္)13 September 2011 at 20:17

    စားခ်င္စရာပါဘဲ
    တကယ္ပါ
    ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲတစ္ခါမွ ကိုယ္တိုင္ မလုပ္စားဖူးဘူး
    ခုေတာ႔ ပံုၾကည္႔ျပီး စားခ်င္စိတ္ေပါက္လာျပီ

    ReplyDelete
  5. သၼီးေခ်ာ အခ်ိန္ရခဲ့ရင္တစ္ခါေလာက္လုပ္စားၾကည့္ပါလား။ႀကိဳက္ေကာင္းႀကိဳက္
    သြားနိုင္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  6. သၼီးေခ်ာ အားခဲ့ရင္တစ္ခါေလာက္ခ်က္စားၾကည့္ပါလား။ႀကိဳက္ေကာင္း
    ႀကိဳက္သြားနိုင္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  7. ဟိုေန႕ကေတာင္ စဥ္းစားေနတာ အန္တီ
    မလုပ္စားျဖစ္တာ တႏွစ္ေက်ာ္ေနျပီလို႔
    အန္တီဦးနည္းအတိုင္း လုပ္စားရမယ္

    ReplyDelete
  8. ေဘဘီက အန္တီနည္းအတိုင္းခ်က္စားမယ္ဆိုလို.ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
    လုပ္မစားတာၾကာၿပီဆိုေတာ့ဒီတခါလုပ္စားရင္စားေကာင္းမွာပါ။

    ReplyDelete
  9. အန္တီဦးေရ၊ ျမတ္ၾကည္လာလည္ပါတယ္ေနာ္။ ညီမရဲ့ လိပ္စာေျပာင္းသြားတယ္ အန္တီဦး။ လာလည္လို႕ရေအာင္ လင့္ခ္ ခ်န္ ခဲ့ပါတယ္။ http://www.thanakharmay.com

    ReplyDelete
  10. သနပ္ခါးေမေလးေရ အၿမဲဝင္လည္္ျဖစ္ပါတယ္။လင့္ခ်ိတ္ဖို.မလုပ္တတ္လို.
    သားျပန္လာမွလုပ္ခိုင္းရမယ္။ခုခရီးသြားေနလို.။သၼီးရဲ.ပိုစ့္ေလးေတြက
    စိတ္ဝင္စားဖို.သိတ္ေကာင္းတယ္။အဖြားႀကီးလဲလွခ်င္တာဘဲေလ။

    ReplyDelete
  11. အန္တီခ်က္ထားတာၾကည့္ျပီး စားခ်င္လိုုက္တာ။
    တေယာက္တည္းဆိုုေတာ့ ဘာမွမခ်က္ျဖစ္ပါဘူး။
    ဒီေနရာေလးကေနဘဲစားသြားလိုုက္ျပီ။
    မိုုး

    ReplyDelete
  12. ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲခ်က္နည္းေလးကို ေရႊေတာင္စက္ရံုမွာ တာဝန္က်တုန္းက အိုဆာကာေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲဆိုင္မွာ ေလ့လာဘူးတယ္အန္တီဦးေရ။
    အခုေတာ့ အန္တီဦးရဲ႕ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲကို အားေပးသြားၿပီေနာ္
    စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete