Wednesday 17 August 2011

ကင္ပြန္းခ်ဥ္ဟင္းႏွင္.ဝက္သားေဟာင္ဘ(မွ်ေဝပရေစ ၂)

Maggi
ကင္ပြန္းခ်ဥ္ဟင္းခ်က္နည္းေလးကိုတင္မယ္ဆိုေတာ့သားကဘာလို.တင္္မွာလဲလူတိုင္း
ခ်က္တတ္တာဘဲလို.ေျပာပါတယ္။ဟုတ္ပါတယ္ျမန္မာျပည္ကဘယ္သူမဆိုအမ်ားအားျဖင့္
ခ်က္တတ္ၾကပါတယ္။ခ်က္ပံုုသာမတူခ်င္ေနမယ္အားလံုးစားေကာင္းတာပါဘဲ။ခုအန္တီေျပာျပမွာက
ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ကိုတာရွည္သိမ္းဆည္းနည္းရယ္ခ်ဥ္ရည္ဟင္းကိုဟင္းခတ္မပါဘဲခ်က္နည္းရယ္ပါ။
ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ဆိုတာတိုင္းတပါးမွာရွားပါးပစၥည္းပါ။ျမန္မာျပည္ကတကူးတကသယ္လာၿပီး
ကိုယ္.ေနရာေရာက္မွပ်က္စီးသြားရင္သေမွ်ာဘို.သိတ္ေကာင္းတယ္။ေရခဲေသတၱာထဲၾကာၾကာထားလဲ
ပုတ္သြားျပန္ေရာ။ၾကာၾကာခံေအာင္ေၾကာ္ထားလဲၾကာေတာ့စားမေကာင္းျပန္ဘူး။ဒီလိုေနရာက
ေနာက္ေတာ့လင္ညီအစ္မဆီကနည္းေလးသိလာခဲ့တယ္။သူလဲေရႊဥမင္မွာတရားလာထိုင္တဲ့
ကိုရီးယားမယ္သီလရွင္ႀကီးဆီကေနနည္းရလာတာ။ဒီမွာစားတာႀကိဳက္သြားေတာ့ကိုရီးယားကိုျပန္ရင္
အမ်ားႀကီးသယ္သြားၿပီးအၾကာႀကီးထားစားတယ္တဲ့ေလ။နည္းကေတာ့ကင္ပြန္းရြက္ကိုေရခဲေသတၱာ
အေပၚထပ္ခဲခန္းထဲထဲ့ထားတဲ့နည္းပါဘဲ။၇လ၈လထားလဲအရသာနဲ.အေရာင္ပ်က္မသြားဘူး။

ေရခဲခန္းက ကင္ပြန္းခ်ဥ္
ေရခဲေသတၱာေအာက္ထပ္မွာထားရင္ေတာ့အထားမခံပါဘူး။အန္တီကေတာ.ကိုယ္ျပန္ရင္ျဖစ္ျဖစ္
လူၾကံဳရင္ျဖစ္ျဖစ္မ်ားမ်ားမွာၿပီးပလတ္စတစ္အိတ္ေလးေတြနဲ.ကိုယ့္အိမ္တစ္ခါခ်က္ေလးေတြမွန္းထုတ္ၿပီး
တခါထဲခဲခန္းထဲထဲ့ပါတယ္။စားခါနီးမွထုတ္ၿပီးဇကာေလးထဲထဲ့ေအာက္ကေရခံၿပီး၂ထပ္ေလာက္
ေဆးပါတယ္။သဲေတြမ်ားရင္၃ထပ္ေလာက္ေဆးပါ။ၾကာၾကာေတာ့မေဆးပါနဲ.အခ်ဥ္သိတ္ေပါ့သြားမွာ
စိုးလို.ပါ။ျမန္မာျပည္မွာငါးေပါေတာ့ဟင္းခတ္ဆိုငါးကိုႏုိင္ႏိုင္သံုးၾကတယ္။တျခားအရပ္ေတြေတာ့မသိဘူး၊
ဒီစလံုးမွာေတာ့ငါးေတာ့ရွိပါရဲ.ကိုယ္မစားဘူးမျမင္ဘူးတဲ့ငါးကခပ္မ်ားမ်ားရယ္၊စားတဲ့ငါးပင္နီစူလာမွာ
သြားဝယ္ေတာ့လဲေစ်းႀကီးၿပီးတကူးတကသြားဝယ္ရတဲ့ဒုကၡေတြေၾကာင့္ႀကံဳမွဘဲဝယ္ေတာ့တယ္။maggi
chicken stock cubes ေလးေတြကိုဟင္းရညျ္ပဳတ္ရင္အကူအေနနဲ.သံုးသလိုmaggi ikan bilis stock
cubes ေလးေတြကိုလဲခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္ရင္သံုးၾကည့္မယ္ဆိုၿပီးသံုးၾကည့္ပါတယ္။ဟင္းရြက္ႏွင္.ဟင္းရည္
အနဲအမ်ားေပၚမူတည္ၿပီး၂တံုးမွ၃တံုးထဲ့ရပါတယ္။ပင္ကိုယ္ကခ်ဥ္ေနတဲ့ခ်ဥ္ေပါင္တို.ကင္ပြန္းခ်ဥ္တို.မွာ
ပိုထဲ့ရၿပီးကန္စြန္းတို.မုန္ညင္းတို.မွာပံုမွန္ဘဲထဲ့ပါ။ငါးနဲ.ခ်က္တာေလာက္ေလးေလးပင္ပင္မရွိေပမဲ့
စားလိုေကာင္းပါတယ္။ပုစြန္ေျခာက္နဲ့ခ်က္တာထက္စားလို.ေကာင္းပါတယ္။ပုစြန္စိုနဲ.ခ်က္ျပန္လဲ
ဟင္းခတ္ကအဓိကဟင္းတခြက္ခ်က္စာေလာက္ရွိေတာ့လြယ္ကူၿပီးစားေကာင္းတဲ့ maggi တံုးနဲ.ဘဲ
ခ်က္လိုက္ပါတယ္။လက္လွမ္းမွီသေလာက္ကိုေျပာျပေတာ့စမ္းသံုးၾကည့္ၾကတာအဆင္ေျပၾကေတာ့
ဆက္သံုးေနၾကပါတယ္။ငါးမွငါးဆိုသူေတြကေတာ.ငါးဘဲဆက္သံုးပါေနာ္။အန္တီကေတာ့ကိုယ္
အဆင္ေျပတာေလးကိုမွ်ေဝတာပါ။ maggi ကအတံုးရွိသလိုပုလင္းနဲ.အမႈန္.လဲရွိပါတယ္။
ကိုယ္ႀကိဳက္တာသံုးေပါ့.။တခုေျပာခ်င္ပါေသးတယ္ maggi ဝယ္ရင္ပံုမွာပါတဲ့less saltမဝယ္ဘဲ
ပံုမွန္ဟာဘဲဝယ္ပါ။ဆားနဲ.ငံျပာရည္လိုက္ရသက္သာျပီးေလးေလးပင္ပင္ပိုရွိပါတယ္။
ခ်ည္ရည္ဟင္းကေပါ့ေနရင္စားမေကာင္းပါဘူး။knoor တံဆိပ္သံုးလဲရပါတယ္။ဒါေပမဲ့အနံတခုရွိသလား
လို.ေလ။
ကင္ပြန္းခ်ဥ္ဟင္း
ဝက္သားကေတာ့အားလံုးခ်က္တတ္ပါတယ္။သၾကားကိုဆီသတ္ၿပီးအေရာင္နီလာလွ်င္ပဲငံျပာရည္နဲ.
နယ္ထားတဲ့ဝက္သားထဲ့လံုးၿပီးႏူးအာင္တည္။သိတ္မႏူးခင္တ႐ုတ္မႈိေျခာက္၊ၾကက္သြန္ျဖဴအခြံမခြာတာ
၆ဥ၇ဥ၊င႐ုတ္ေကာင္းနဲနဲရယ္ထဲ့ၿပီးႏူးေအာင္ျပန္တည္ပါ။ဆီမျပန္ခင္ခ်ၿပီးစားလို.ရပါျပီ။အဲဒိလိုခ်က္တာကို
ေယာကၡမႀကီးကေဟာင္ဘလို.ေခၚတယ္တဲ့။အန္တီကေတာ့ဝက္အခ်ိဳခ်က္ဘဲသိပါတယ္။
မွားရင္ျပင္ေပးၾကပါ။တ႐ုတ္လိုကိုယ္မသိပါဘူး။တခုေလးေတာ့ေျပာပရေစေနာ္အန္တီေရးသမွ်ေတြဟာ
ကိုယ္သိတာေလးေတြကိုေစတနာနဲ.မွ်ေေေဝတာပါေနာ္။ဆရာလုပ္ျခင္းမဟုတ္ပါ။အန္တီမသိတာေတြ
အမ်ားႀကီးပါ။တခ်ိဳ.ဘေလာ္ဂါကေလးေတြဆီကပညာယူရပါတယ္။အမွားပါရင္ခႊင့္လႊတ္ပါေနာ္။
၀က္သားဟင္း
အားလံုးထမင္းမိန္ၾကပါေစကြယ္။

7 comments:

  1. ဒီမွာလည္း အဲ့လိုပဲ ေရခဲတဲ့ အျခမ္းမွာပဲ ထည့္ထားတတ္တယ္
    ၀က္သား ျဖတ္ထားတဲ့က်မေတာင္ အန္တီ့ ဟင္းၾကည့္ျပီး စားခ်င္သြားတယ္

    ReplyDelete
  2. အန္တီေရ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ဟင္းခ်ိဳမေသာက္ရတာနွစ္နဲ႕ခ်ီေနျပီ
    ဒီညေတာ့ ဝက္သားနဲ႕ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ဟင္းခ်ိဳေလးနဲ႕ ဒင္နာတည္သြားလိုုက္ျပီေနာ္
    အန္တီလဲ က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္စြာနဲ႕ စာေတြအမ်ားၾကီးဆက္လက္ေရးနိုုင္ပါေစလိုု႔...
    မိုုး

    ReplyDelete
  3. အစပ္အဟပ္တည္႔တဲ႔ ဟင္းစပ္ေလးပါဘဲ
    ဗိုက္ဆာတာ တားလို႔ေတာင္မရေတာ႔ဘူး

    ReplyDelete
  4. I am now hungry Aunty OO, thank you for sharing how to keep this particular veggie for months.
    Mon Petit Avatar

    ReplyDelete
  5. ေဟာင္း(င္)ဘ လို႔ အသံထြက္ရင္ ပိုနီးစပ္လိမ့္မယ္...
    မိေက်ာင္းမင္းကို ေရခင္းျပတာ မဟုတ္ဘူးေနာ္...

    ReplyDelete
  6. I always read ur post, aunty.
    Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  7. ဟင္းေတြကို ခ်က္သာ ခ်က္ေနတာ၊ ေသခ်ာသိျပီး ခ်က္တာ မဟုတ္ေတာ့ အန္တီ့ပို႔စ္ကေနမွ ျပန္ျပီး ဘာေတြ ဘယ္လိုထည့္တယ္ ေလ့လာရတယ္။ ခုလို ေဝမွ်တာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ အန္တီ။
    တစ္ခုေလာက္ ေတာင္းဆိုခ်င္ပါတယ္။ ပုံေတြကို ပိုၾကီးျပီး ထည့္ေပးပါလို႔။ မစားရ အေညွာ္ခံ ပုံၾကီးၾကီး ၾကည့္ခ်င္လို႔ပါ။ =)

    ReplyDelete